torstai 26. helmikuuta 2015

Ruokakulttuurien erot Suomi vs. Ranska

Heipsan taas!

Pitää nyt heti aluks hehkuttaa tätä ihanaa säätä ja auringonpaistetta! Kyl siitä saa vaan niin paljon lisäpuhtia ja hyvää mieltä. Suomessa huomaan, et oon normisti aina ihan ku jossain talvihorroksessa pimeimmät kuukaudet, nii on tosi mukavaa et täällä on kevät nyt jo. Varsinki ku tääl tuoksuu nyt ihan nurmikko, kun laittovat vielä kampuksen sadettajat päälle ja linnutki laulaa. :) pitää vaan nyt alottaa iisisti toi juoksu, et kerran viikossa vaan kun meinaa penikat vihotella. :/

LenkkimaisemiaAlotetaan tää vertailu nyt yhestä mun lempiaiheesta eli ruoasta. Tähän liittyy myös sit tietenkin liikuntakin. :p

Eilen kävin taas vaihteeks ruokakaupassa, ja tuntuuki et tulee ostettua hirveesti sapuskaa täällä. Suomessa syön yleensä kerran päivässä aterian koululla, joka maksaa 1,60€-5€, ja täälläki löytyy kyl jotain kouluruokaloita, mut siellä on kuulemma aina hirveet jonot ja nään aina et porukat kantaa vaan burgereita ja patonkeja sieltä, niin pysyn mieluummin ihan omissa eväissä. Ja ei mulla oo tosiaan kun yks päivä koulua niin, etten syö lounasta kotona, et ei onneks tarvii raahata eväitä mukana. Suomessa kun meen kouluun pitkäks päiväks ja sit töihin vielä sen jälkeen, niin mul on aina isot kassit evästä mukana.

Ruokakauppoja missä käyn täällä useimmin on Geant Casino, Monoprix ja Carrefour. Joskus myös Spar. Eilen löysin kuiteski parin ratikkapysäkin päästä sellasen ruokakaupan kun Simply, ja se tuntu kyl parhaalta tähän mennessä. Ei liian iso kauppa, mut kaikki löytyy hyvällä hinta-laatusuhteella. Ja nyt ostin tosiaan kaurahiutaleita. Eli kyllä niitä vaan on täälläkin ;) en oo vielä maistanu niitä, mut kyl Elovena on silti varmasti parasta. ;D

Normaalisti mulla menee täällä ruokaan rahaa viikossa noin 35€. Tietysti vessapaperit, meikit yms. tuo sit aina välillä lisähintaa, mut keskimäärin ton verran. Sit oon käyny yleensä kerran viikossa syömässä ulkona, joka maksaa yleensä noin 15€. Viime viikolla kun oli loma ja reissasin nii tuli käytyä tietty sit useemmin.

Ostin ison kassillisen sapuskaa ja yhen pienemmän ja hintaa sille tuli 32€. Vaik ruoka ei täälläkään oo superhalpaa nii väittäisin et silti halvempaa kun Suomessa.
Ostan normaalisti ihan perusraaka-aineita eli lihaa, vihanneksia, kananmunia, hedelmiä.. Poikkeuksellista näissä kuvien ostoksissa on mm. goji-marjat, leipä, juusto ja maito. Normaalisti ostan myös kalkkunafileitä, mut nyt niitä oli jo kotona, samoin kun myös marjoja ja jogurttia. Pakkasessa mulla on myös aina vihanneksia. Ostin nyt ekaa kertaa maitoo täällä, kun rupes tekee maitoon tehtyä puuroa mieli. (<3) Muuten en ookkaan hirveesti maitotuotteita ostanu, salaattijuustoa ja jogurttia vaan. Ulkona tulee sit tietty syötyä. Leipää en oo myös ostanu, mut mul on ollu ruisleipää pakkasessa ja ravintolassa syön yleensä aina pari palaa. Mut en aio kyllä ostaa tän jälkeen enää, kun jyväleipä on vaan niin hyvää nii sit mussutan sitä koko ajan. ;D ja btw omppuja menee ainaki yks joka päivä, ne on vaan superhyviä täällä, samoin kun porkkanoita uppoo niin täällä kun Suomessa.

Eli ihan perusruokaa täälläki syödään. Suomessa on tapana litkiä sitä maitoa ja vedellä rahkaa ja raejuustoa mahan täydeltä, mut täällä en sitä tee enkä myöskään kaipaa sitä. Oon muutenki ollu jo pitkään sitä mieltä et Suomi on niin aivopesty tohon maidon tarpeeseen. Juokoon ken haluaa, mut mun mielestä sen jälkeen kun ei enää kasva niin tarvittavan kalsiumin saa kyllä varmasti muualtakin. Mistäköhän se laktoosi-intorelanssi on peräsin? Täällä etelässä sellasta ei nimittäin tunneta.. Mut toisaalta mikään ei korvaa ite leivottuja korvapuusteja tai keksejä ja maitolasia.

Tähän väliin voiki sanoo, et ei vitsi mul on ikävä leipomista! Sit ku tuun Suomeen nii leivon kyllä tiikerikakut ja browniet ja pyöräytän samalla bataattiranskalaiset ja makaronilaatikot! Tykkään tehä itelleni ja muille ruokaa, mut täällä mul ei oo uunia! Eikä meil ees kai saa olla. Ja toisaalta, sit ois pitäny ostaa kaikki uunivehkeet niin ihan hyvä vaan. Onpahan sit luksusta tulla Suomeen. ;)

Musta on hauska kun vaikka vielä ei oo koti-ikävä eikä sinänsä ikävä suomalaisia ruokia, mut oon jo nyt päättäny et mitä haluun syödä ku tuun kotiin. ;D Tiinan kermasta kanakeittoa ja karjalanpiirakoita. Ja kyllä, sitä raejuustoa! Omnom ;)

No tää nyt taas lähti vähän käsistä tää mun kirjotus. Mutta mainittakoon nyt sit tähän väliin, et vaikka ravintolakulttuuri on kuuluisa Ranskassa ja muutenkin Etelä-Euroopassa, niin ei se ulkona syöminen täälläkään oo mitenkään halpaa. Ehkä pari euroo halvempaa kun Suomessa. Luulen, että ravintolakulttuuri johtuu ihan siitä, et ranskalaisille ruoka on niin tärkeetä ja pöydän ääressä sit usein tavataan perhettä ja ystäviä ja nautitaan yhessä hyvästä ruoasta. Suomessa se on yleensä jonku luona hengailua tai jotain muuta aktiviteettia. Luulen, että harvat suomalaiset perheet ees enää kokoontuu yhessä syömään! Ainakaan arkena.Mutta ihan perussapuskaa syön siis täälläkin, vähemmän vaan maitotuotteita. Paljon kasviksia ja hedelmiä, varsinkin kun koitan saada nyt rasvaa pois. Mut turhan tiukka en oo, haluun kuiteski kokeilla kaikkee uutta ja ruoka on vaan niin hyvää. Paitsi äyriäisiin en koske! Yöks. Tänään nautiskelemaan meksikolaiseen!

xo Susa